زنده یاد دکتر محمود حسابی(1371 – 1281) فیزیکدان ایرانی، در تهران زاده شد . پدر و مادرش از مردم تفرش بودند. خانوادهء او به کارهای دولتی و سیاسی اشتغال داشتند و آثار خدمات آبادانی مانند قنات و مسجد از جد ایشان در تهران موجود است.
محمود چهار ساله بود که پدربزرگش سفیر ایران در عراق شد و همراه خانواده اش به بغداد رفت. پس از دو سال توقف در آن شهر با خانواده به دمشق رفتند و سال بعد به بیروت منتقل شدند. تحصیلات ابتدایی را در هفت سالگی در مدرسه فرانسوی بیروت آغاز کرد و در آن جا با زبان فرانسه آشنا شد. تحصیلات متوسطه خود را در کالج امریکایی بیروت گذراند و در سال 1299 شمسی ایسانس ادبیات و علوم خود را از دانشگاه امریکایی بیروت گرفت. در 19 سالگی درجه ی مهندسی راه و ساختمان را از دانشکده ی مهندسی بیروت دریافت کرد و بخشی از برنامه آموزشی پزشکی دانشگاه بیروت را نیز گذراند.
در 1303 پس از اخذ دانشنامه های ستاره شناسی و نجوم و زیست شناسی از دانشگاه امریکایی بیروت عازم فرانسه شد. در سال 1304 درجه ی مهندسی برق را از دانشکده ی برق ( اکول سوپریور دو الکتریسیته) و در 1305 مدرک تحصیلات معدن مدرسه ی عالی معدن پاریس را دریافت کرد. تحصیلات رسمی دکتر حسابی در سال 1306 با اخذ درجه ی دکترای فیزیک از دانشگاه سوربن فرانسه خاتمه یافت.
او در مدت تحصیل خود زبان های عربی، انگلیسی، فرانسه و آلمانی را آموخته بود به طوری که می توانست از نوشته های علمی و فنی آن ها به خوبی استفاده کند . در ضمن تحصیل رسمی در چند رشته ورزشی از جمله شنا موفقیت هایی کسب کرد.
بازگشت به ایران
دکتر حسابی در سال 1306 به ایران بازگشت و در وزارت فواید عامه (وزارت راه و ترابری) به عنوان مهندس راه سازی به استخدام دولت درآمد. یک سال بعد مدرسه ی مهندسی وزارت به کوشش او تأسیس شد و بخشی از تدوین نظام نامه آن را خود به عهده گرفت. در همین سال نقشه ی ساختمانی راه ساحلی سراسری میان بندرهای خلیج فارس، از بوشهر تا بندر لنگه را تهیه کرد.
در سال 1307 به سبب افزایش مدرسه های متوسطه و احتیاج به معلم برای تدریس در آن ها ، دارالمعلمین عالی را تأسیس شد . دکتر حسابی در قسمت علمی این مؤسسه در رشته ی فیزیک و شیمی به تدریس فیزیک پرداخت. دارالمعلمین عالی در سال 1321 به دانش سرا تغییر نام یافت و دکتر حسابی همچنان به تدریس در آن مؤسسه تربیتی مشغول بود.
در سال 1313 دانشگاه تهران را با همکاری جمعی از فرهنگ پروران تأسیس کرد و دانشکده فنی را بنیان نهاد و مدت دو سال ریاست دانشکده ی فنی و تدریس در آن را برعهده داشت. پس از مدتی دانشکده علوم دانشگاه تهران را بنیان نهاد. ریاست این دانشکده از 1321 تا 1327 و از 1330 تا 1336 به عهده ایشان بود. از آغاز کار دانشکده علوم تدریس بعضی از درس های فیزیک را عهده دار بود تا آن که شاگردانی که خود تربیت کرده بود به مقام استادی رسیدند و ایشان فقط به تدریس اپتیک پرداختند.
آثار و خدمات
دکتر حسابی که در یک خانواده با فرهنگ ایرانی و مسلمان تربیت شده بود، با فرهنگ مغرب زمین نیز آشنا شد و توانست با شایستگی از امکانات موجود استفاده کند و خود را پرورش دهد و آن گاه توانایی های خود را در جهت سازندگی به کار گیرد. آثار و خدمات دکتر حسابی در عمر طولانی و مؤثرشان عبارت از تربیت مستقیم چند هزار مهندس، استاد و دبیر فیزیک، پایه گذاری چند نهاد علمی و فنی، تألیف و انتشار چندین کتاب و مقاله ی علمی.
سراسر زندگی دکتر محمود حسابی در جریان آموزش و پرورش کشور بود. او بیش از شصت سال به آموزش فیزیک اشتغال داشت. نکته سنجی ، واقع نگری ، ژرف نگری علمی و تعمق و تفکر علمی را در جامعه علمی ما پایه گذاری کرد. او به کار معلمی خود عشق می ورزید و هیچ گاه از جستجو و کاوش باز نمی ایستاد. دکتر حسابی در کلاس های خود فقط مفاهیم علمی را انتقال نمی داد بلکه کوشش می کرد که در دانشجویان عشق و علاقه به علم آموزی و کاوشگری به وجود آید و مهارت های لازم را کسب نمایند.
در سال 1366 در کنگره ی شصت سال فیزیک که به مناسبت بزرگداشت استاد برپا شد از خدمات ایشان به عنوان پدر فیزیک ایران قدردانی شد. از کارهای مهم او، نخستین نقشه برداری از راه ساحلی سراسری بندر های میان خلیج فارس، نخستین راه تهران به شمشک، ساختن نخستین رادیو در کشور، بنیانگذاری مؤسسه ی ژئوفیزیک، تأسیس سازمان انرژی اتمی، ایجاد نخستین دستگاه هواشناسی، پایه گذاری انجمن موسیقی ایران، عضویت در تأسیس فرهنگستان زبان ایران، تدوین قانون تأسیس دانشگاه، تشکیل مؤسسه استاندارد، پایه گذاری نخستین مدرسه ی عشایر در ایران در لرستان، پایه گذاری مرکز مخابرات اسد آباد، تاسیس نخستین مرکز مدرن تعقیب ماهواره در شیراز، نصب و راه اندازی نخستین دستگاه رادیولوژی در ایران، تاسیس نخستین بیمارستان خصوصی در تهران به نام بیمارستان گوهرشاد، تاسیس مرکز عدسی سازی در دانشکده علوم تهران و ایجاد نخستین رصدخانه ی جدید در ایران از کارهای اوست.
دکتر حسابی در سال 1310 انجمن فیزیک ایران را تشکیل داد و از همان زمان به عضویت انجمن فیزیک اروپا، امریکا فرانسه و آکادمی علوم نیویورک درآمد. در سال 1314 عضو پیوسته ی فرهنگستان ایران شد. در 1313 عضو شورای دانشگاه بود. علاوه بر این عضو شورای عالی فرهنگ، عضو انجمن اصطلاحات علمی، رئیس پژوهش فضای ایران در هنگام تشکیل آن و رئیس انجمن ژئوفیزیک ایران به هنگام تشکیل آن بود. در بسیاری از کنفرانس های علمی شرکت داشت و با بسیاری از نامداران جهان علم در ارتباط بود.
فعالیت های سیاسی
دکتر حسابی علاوه بر فعالیت های علمی و کارهای تحقیقاتی در امور سیاسی و اداری و قانونگذاری کشور نیر مؤثر بود. ایشان عضو هیأتی بود که از شرکت نفت انگلیس خلع ید کرد و نخستین رئیس هیأت مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران شد. در سال 1330 به وزارت فرهنگ ایران در دولت مصدق منصوب شد. پس از آن به مجلس سنا راه یافت و تا سال 1342 در این سمت باقی ماند. او با طرح قرار داد ننگین کنسرسیوم و کاپیتولاسیون و نیز با عضویت دولت ایران در قرارداد سنتو در مجلس مخالفت کرد.
نگارش و پژوهش
نوشته های دکتر حسابی شامل 21 کتاب ، رساله و مقاله است. این نوشته ها در سه زمینه ی فیزیک، زبان فارسی و پژوهش های فرهنگی است. در موضوع فیزیک ، علاوه بر رساله ی دکتری درباره ی حساسیت سلول های فوتوالکتریک (1927 ) شش جلد کتاب و شش مقاله منتشر کرده اند.
عنوان کتاب های فیزیک عبارتند از:
1. کتاب فیزیک دوره اول متوسطه 1318
2. کتاب دیدگانی فیزیک دانشگاه تهران 1340
3. نگره کاهنربایی 1345
4. فیزیک حالت جامد 1348
5. دیدگانی کوانتیک 1358
6. الکترودینامیک (1945) Essaid Interpretation des Ondes de Broylie
عنوان مقاله های فیزیک عبارتند از:
1. تفسیر امواج دو بر در شش رساله با عنوان A Strain Theory of Matter ، دانشگاه تهران 946 .
2. درباره ی ماهیت ماده.
3. مقاله ای درباره ی پیشنهاد تفسیر قانون جاذبه ی عمومی نیوتون و قانون میدان الکتریکی ماکسول چاپ شده در گزارش ذرات اصلی در دانشگاه کمبریج انگلیس 1946 .
4. مقاله ای درباره ی ذرات پیوسته Continuous چاپ شده به وسیله ی آکادمی علوم امریکا 1947 .
5. مقاله ای درباره ی مدل بی نهایت گسترده در نشریه ی فیزیک فرانسه.
6. رساله ای درباره ی نظریه ذره های بی نهایت گسترده دانشگاه تهران 1977 .
مهم ترین دستاورد علمی
کتاب هایی که دکتر حسابی تألیف کرده اند، دارای آخرین آگاهی های علمی به دست آمده تا زمان تألیف هر کتاب است. از نظر نویسنده مهم ترین کاری که در طول عمرش انجام داده است کاربر نظریه ی بی نهایت گسترده بودن ذرات است. خلاصه این نظریه آن است که هر ذره بیشتر در یک نقطه متراکم است، ولی مقدار اندکی از آن در تمام فضا گسترده است .
خدمات فرهنگی
پژوهش های فرهنگی استاد شامل رساله ی راه ما ( 1935 )، کتاب نامهای ایرانی(1319) و رساله ای درباره ی فیزیک جدید و فلسفه ی ایران باستان است. در زمینه ی زبان، کتاب های وندها و گهواره های فارسی (1368)، فرهنگ حسابی 372 ، رساله ی توانایی زبان فارسی (1350) از آثار ماندنی در فرهنگ فارسی هستند. دکتر حسابی در کتاب وندها و گهواره های فارسی می نویسد: "زبان فارسی یکی از زبان های هند و اروپایی است. این زبان ها دارای ریشه های مشترکی هستند و از هندوستان و ایران و کشورهای اروپا تا جزیره ی ایسلند گسترش دارند. این زبان ها از نوع زبان های تحلیلی و دپسا می باشند( Analytic and Agglutmating ). در ساختمان این زبان ها دو جزء وجود دارد. یکی ریشه ها و دیگری وندها. ریشه ها شامل فصل و اسم و صفت اند و وندها شامل پیشوند و پسوند. از ترکیب این دو جزء واژه ها ساخته می شوند. مثلأ واژه (پیشرفت) از دوسیدن ( الساق) ریشه (رفتن) به پیشوند (پیش ) ساخته شده است و واژه ( گفتار ) از ریشه گفتن و پسوند ( آر) ساخته شده است." شماره واژه هایی که با چند ریشه و پسوند و چند پیشوند می توان ساخت بسیار زیاد است. با 1500 ریشه و 150 پسوند می شود 225000= 150×*1500 واژه ساخت . با ترکیب این 225000 واژه با 200 پسوند می شود 45000000= 200× 225000 (چهل و پنج میلیون) واژه دیگر ساخت. در فارسی ترکیب های فراوان دیگری هم هست که به این شماره افزوده می شود. مانند ترکیب اسم با صفت چون ( روش اول ) و پیوند اسم با اسم چون ( خردپیشه ) و فعل با صفت چون و فعل با فعل چون ( گفت و شنود ).
پروفسور محمود حسابی دانش را با عمل آمیخته بود بسیاری او را تنها یک نظریه پرداز می شناسند حال آنکه او منشاء تحولات صنعتی بزرگی در ایران نیز بود به قول متفکر برجسته کشورمان ارد بزرگ : بجای گوشه نشینی و خرده گیری باید با ابزار دانش سبب رشد میهن شد و امنیت را برای خود و آیندگان بدست آورد . پروفسور حسابی تا آخرین لحظه عمر ، پلی بود بین دانش محض و عملگرایان عرصه کار و تلاش ...
برگرفته از : سایت تبیان
http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=934&articleID=457032
۱۳۸۹ تیر ۲۵, جمعه
سایت تبیان : محمود حسابی
اشتراک در:
نظرات پیام (Atom)
بايگانی وبلاگ
-
▼
2010
(398)
-
▼
ژوئیهٔ
(110)
- امضای دیجیتال چیست؟
- 64 بيتيها چيستند؟
- دانشپژوهان ايراني به رتبه پنجم المپياد جهاني شيمي...
- دنیای عکس
- سایت ناهید داودی : جملات زندگی ساز و زیبا
- نظریه کهکشان اندیشه
- دانشمندان خورشید را تکثیر میکنند
- اینترنت ، پاداش قرن بیست و یکم
- عناوین مطالب آرشیو شده
- سایت سخنان بزرگان از رادیو پیام – Radio Payam : س...
- انجمن های تخصصی دانلود رایگان : جملات كوتاه و آموز...
- انجمن نواندیشان : سخنان بزرگان، جملات کوتاه و زیبا
- كوه گنو در شمال غربی بندر عباس
- تالار های جامع و تخصصی پادشاه ایرانی : سخنان کوتاه...
- سایت خورشید جاودان : تنهایی
- Great Orod World Foundation - GOWF
- ارد بزرگ (زندگینامه)
- سایت آرزو : سخنان بزرگان ,سخنان بزرگان و دانشمندان...
- سایت اهالی نق سرا : چند سخن زیبا - 2 !!
- سایت کتابخانه مجازی موبایل : بزرگترین مجموعه سخنان...
- سایت تک صدا : سخنان قصار
- سایت تکناز : مزدور
- سایت اس ام اس بلاگ - SMS فلسفی (سخنان ماندگار ) سر...
- سایت NO LOVE : zede eshgh
- سایت باهات حرف دارم : اینام چندتا حرف قشنگ
- سایت فان شاد دات کام : اس ام اس فلسفي جملات زيبا
- سایت رسانه اينترنتي فرهنگ،هنر و موسیقي هرمزگان: تا...
- سایت دوستانه : سخنان ارزشمند از بزرگان
- سایت mehrsad88 : داستان
- سایت دوستانه : سخنان ارزشمند از بزرگان
- سایت در حسرت خواهر : کمی فکر
- سایت نابودی وجدان : با آرامش و شادی بیشتر عمر کنیم
- سایت حسابدار : جملات مشاهیر جهان
- هر آنچه شما نیاز دارید : SMS فلسفی (سخنان ماندگار )
- سایت دی جی ستار : سخنان بزرگان درباره ی مادر
- سایت سخنان دکتر شریعتی : تنهایی
- انجمن دانشجویی دانشگاه پیام نور : جملات ناب انگلیس...
- سایت دوست داشتنی - سخنان اُرد بزرگ
- کتابخانه مجازی ایران : آرمان نامه (سخنان حکیمانه ا...
- آژانس خبری بین المللی کوکچه : ارد بزرگ ، احمدشاه م...
- آژانس خبری بین المللی کوکچه : ازاندیشه های تغییر ن...
- سایت تبیان : محمود حسابی
- آژانس خبری بین المللی کوکچه : احمد شاه مسعود ، آن ...
- آژانس خبری بین المللی کوکچه : سروده ایی زیبا از با...
- آژانس خبری بین المللی کوکچه : در رسای بزرگان پنجشی...
- سایت پر محتوا ترین سایت فارسی زبان - سخنان حکیمانه...
- سایت ::::ir-p30.com:::: سخنان بزرگان و اندیشمندا...
- سایت تخارسافت ویر : سخنان بزرگان و جملات قصار حکیمانه
- سایت آریاکلیک : سخنان آموزنده و حکیمانه
- سایت SaneCity : کتاب الکترونیک PDF | آرمان نامه ...
- سایت آیاشا : سخنان بزرگان
- سایت استاد زرین : جملات کوتاه
- سایت ایست قلبی : بیچاره رفاقت قربونیه اشتباه و بد...
- سایت ازبزرگان : سخن بزرگان(14)
- وبسایت موفقیت : سخنان بزرگان
- سایت تبیان : امید از دیدگاه بزرگان
- وبسایت موفقیت : سخنان بزرگان
- سایت طراوت آنلاين : امین ساجدی - کلامی از من-2
- وبسایت موفقیت : سخنان بزرگان
- سایت az tabiat va zendegi lezat bebarim : سخنانی ا...
- سایت شخصی علیرضا تاجریان : 40 جمله انرژي زا از بزر...
- سایت نقطه سرخط : ارد بزرگ
- سایت روژیا هوشنگ : جملات انرژی بخش از اندیشمندان
- سایت مطالب جالب,عاشقانه,دانستنی,اس ام اس : کلام حکیم
- سایت تنها : اس ام اس فلسفي جملات زيبا سخنان بزرگان...
- سایت همسفر احساس - به یادتم ...
- سایت خدایا دوستت دارم : مطالب بزرگان ...
- وبلاگ مهندسان مکانیک ورودی87 بیرجند : زندگی نامه ا...
- سایت مریم حلم زاده : سخنان بزرگان 1
- سایت کولاک دانلودها : دانلود "کتاب سرخ" ، مجموعه س...
- سایت شایداین جمعه بیاید شاید... : جملات کوتاه از ...
- سایت هیچستانه - آزادی در نگاه بزرگان
- سایت مریم حلم زاده : سخنان بزرگان 2
- سایت فرزندان کوروش بزرگ : نام آوران ایران
- سایت مرجع خرسی ایرانیان : دانلود کتاب مجموعه سخنان...
- سایت مریم حلم زاده : سخنان بزرگان 3
- سایت بزرگترین وبلاگ شنوایی شناسی قرن۲۱ : سخنانی آم...
- سایت مریم حلم زاده : سخنان بزرگان 3
- سایت زندگینامه و بیوگرافی مشاهیر و چهره های ماندگا...
- انجمن ادبی شفیقی : مشاهیر بزرگ ایران ، ارد بزرگ
- سایت دانلود کتاب : 102 کتاب پرخواننده اینترنت
- سایت مریم حلم زاده : سخنان بزرگان 4
- سایت دانشجویان عمران 88 : این روز ها...
- سایت مریم حلم زاده : سخنان بزرگان 5
- سایت کرکان بندرانزلی : سخنان ارزشمند بزرگان جهان
- سایت مریم حلم زاده : سخنان بزرگان 6
- اس ام اس بلاگ : SMS فلسفی (سخنان ماندگار ) سری 21
- سایت تنها : اس ام اس فلسفی سخنان بزرگان اس ام اس ر...
- سایت محکوم به ماندن : جملاتی از بزرگان
- سایت کوروش کبیر : دریغ است ایران که ویران شود
- سایت علوم اجتماعی : پند بزرگان
- سایت fascinating : اس ام اس عاشقانه
- انجمن پاتوق دات کام : اُرد بزرگ
- سایت نسیم عشق : چند جمله زیبا
- سایت تخصصی مطلب : زندگینامه یاسمین آتشی
- سایت میگنا : آلبرت انیشتین
- سایت اس ام اس : اس ام اس فلسفی سخنان بزرگان اس ام...
- تالار فیکس ست : سخنان حکیمانه پند بزرگان سخنان حکی...
- سایت چرا وایسادی؟بیا تو دیگه : سخنان حکیمانه
- سایت عاشقانه ها : آرامش از دیدگاه بزرگان
-
▼
ژوئیهٔ
(110)
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر